Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Login Form

Restoran

Fažana

fažanaFažana je selo i općina u Istri, mala luka te ribarsko središte na jugozapadnom dijelu zapadne obale Istre u Fažanskom kanalu, 8 km sjeverozapadno od Pule. Nalazi se na niskom dijelu obale, dobro zaštićen s morske strane otočjem Brijuni.

Fažana je polazna točka za izlete brodom na otoke. Pitomi brežuljci u unutrašnjosti su pod voćnjacima, vinogradima i maslinicima, a krajolikom dominiraju borovima pošumljene površine.

Glavne djelatnosti stanovništva su turizam, ribolov prerada ribe i izgradnja manjih ribarskih brodova.

U 1379, flote Venecije (pod zapovjedništvom Vettora Pisania) i Genove (pod zapovjedništvom Luciana Dorie) vodile su bitku u Fažanskom kanalu. Predsjednik bivše države SFRJ, maršal Josip Broz Tito, posebno je volio Fažanu i Brijunsko otočje na kojem je provodio i po šest mjeseci godišnje. Fažanci pričaju kako je Tito volio posjećivati Fažanu i družiti se sa lokalnim ribarima.

Brijuni

brijuni-smallicon-circle-arrow-right Svjetski poznati po svojoj ljepoti, Brijuni su skupina od četrnaest otočića u hrvatskom dijelu sjevernog Jadrana, odvojen od zapadne obale istarskog poluotoka uskima Fažanskim kanalom. Najveći otok, otok Veliki Brijun ili Veli Brijun (5,6 km2) nalazi se 2 km od obale. Ostali su otoci Mali Brijun, San Marco, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinič, Galija, Grunj, Krasica (Vanga) , Madona, Vrsar, Jerolim i Kozada.

Brijuni imaju bogatu povijest: prvi, zasada nama poznati tragovi ljudskog djelovanja na Brijunima, sežu u treće tisućljeće prije Krista ...za velike Egejske seobe naroda u prvom tisućljeću prije Krista na Brijune dolazi ilirsko pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime.

Nakon kojih su došli Rimljani, a od VI. do VIII. st. otočjem su (kao i Istrom) vladali Bizantinci. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji: rimski ladanjski dvorac iz I.-II. st. s termama, Venerinim hramom, zatim Bizantski kastrum, te bazilika Sv. Marije iz V.-VI. stoljeća, crkva Sv. Germana iz XV. stoljeća.

Zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, zbog čega Brijune znaju zvati "raj na Zemlji", Brijuni su 1983. godine proglašeni nacionalni parkom i omiljena su turistička destinacija.

Puntižela

puntizelaPuntižela je turističko naselje smješteno na jugozapadnoj obali Istre na posebno lijepom lokalitetu nasuprot otočja Brijuni. Nalazi se oko sedam kilometara od centra Pule, pet kilometara od Fažane, polazne točke prema Brijunima, te petnaestak kilometara od pulskog aerodroma.

Značenje riječi Puntižela može se tumačiti na dva načina, kao rt, rtić, ili u vezi s nekadašnjom hidrobazom na ovom području, kao mostić. U oba moguća značenja pozicija Puntižele ima svoj smisao. Ona predstavlja most izmedu dvije atraktivne turističke destinacije, Pule i Brijuna.